Oculus Rift

Facebook satsar på virtuell verklighet

Köper företaget Occulus VR i kontroversiell miljardaffär.

26 mars 2014

Occulus VR är företaget bakom de uppmärksammade glasögonen som låter användaren uppleva en väldigt realistisk, tredimensionell virtuell verklighet. Hittills har produkten enbart funnits tillgänglig för utvecklare och har marknadsförts som ett framtida speltillbehör, men produkten har även setts som intressant bland annat inom arkitektur och sjukvård. I en oväntad affär har Facebook och dess grundare Mark Zuckenberg köpt hela företaget Occulus VR för omkring två miljarder dollar.

  • Mobilt är dagens plattform, och vi gör oss redo för morgondagens plattform, säger Facebooks vd Mark Zuckerberg i ett uttalande, utan att närmare specificera vad Facebook tänker göra med Occulus.

Sedan tidigare har Occulus fått mycket understöd av några av spelvärldens stora namn, till exempel studion Valve. Frågan är nu vad som händer med det stödet. Minecraft-skaparen Markus Persson meddelade snabbt att någon Oculus Rift-version av Minecraft inte kommer släppas nu när Facebook tar över. Även en rad andra programutvecklare har ställt sig frågande och tvekande till Facebooks intåg på VR-marknaden.

Kanske är du intresserad av...