12 prikker

Därför kan du inte se tolv prickar

Varför kan du inte se alla tolv prickarna på den här bilden samtidigt? Vi ger dig svaret, och visar några extra synvillor.

14 september 2016 av SLO

Här är bilden som har satt myror i huvudet på surfare över hela internet. Du kanske tror att det är en animerad gif, men det är det inte.

Vad är det?

På bilden finns det tolv stycken prickar på ett grått mönster på en vit bakgrund. De flesta kan dock bara se två och tre prickar samtidigt. Fenomenet kallas Ninio's Extinction Illusion efter den franska vetenskapsmannen Jacques Ninio, och i sin avhandling förklarar han att ögat skapar gråa skärningspunkter trots att det i själva verket finns en svart prick i dem.

Därför luras ögat

Enligt forskare beror fenomenet på att ögat ser ganska dåligt mot kanterna av det fokuserade synfältet. Det märks till exempel när du läser en bok och upplever att orden i periferiseendet blir suddiga. Det betyder att när du fokuserar på en punkt kommer hjärnan att fylla i området runt omkring, och eftersom det förekommer gråa streck utgår hjärnan från att hela synfältet följer samma mönster och fyller i mönstret efter det antagandet, trots att det i själva verket finns svarta punkter på strecken.

Andra synvillor

Den här bilden rör sig inte:

Fälten A och B har samma färg, det är skuggan som lurar hjärnan.

Fokusera på den svarta punkten, och delar av det gråa området runt omkring försvinner.

Kanske är du intresserad av...