Facebook Photo Editor

3 tips till Facebook

Det finns många smarta funktioner i Facebook. Det går till exempel att framhäva en bild med text och färger eller spara videoklipp för senare bruk. Här är tre supertips.

1 april 2016 av Anders Daugaard

Tack vare Facebook är det lätt att följa med och se hur familj, vänner, skolkamrater och gamla bekanta har det. Det finns dock en del trick som gör din egen Facebook-sida intressantare. Här kan du läsa om hur du gör dina bilder mer spännande, sparar videoklipp för senare bruk och synkroniserar Facebooks kalender med kalendern i Google.

Spara till senare Det är omöjligt att ha tid att se alla inlägg, bilder och videoklipp som finns i nyhetsströmmen på Facebook. När något extra intressant dyker upp som du inte har tid att ta del av på en gång går det att spara en länk till materialet, så att du kan ta en titt senare.

Gäller det till exempel ett videoklipp i tidslinjen som du vill se på senare klickar du på rullmenyn (den nedåtvända pilen överst till höger i inlägget) och väljer Spara länk. I kolumnen längst till vänster på webbsidan finns nu länken under Sparat tillsammans med alla andra sparade länkar. När du har tittat på klippet kan du stänga det, varpå den sparade länken försvinner.

Dela kalender En kalender är något av en personlig assistent som håller reda på allt som händer i ditt liv. Använder du kalenderfunktionerna i både Facebook och Google kan de synkroniseras, så att all information visas samtidigt.

Visa en kommande begivenhet på Facebook, exempelvis en konsert. På evenemangets sida anger du att du kommer och klickar sedan på de tre prickarna och väljer Exportera evenemang. I dialogrutan som öppnas högerklickar du på webbadressen och väljer Kopiera länkadress. Stäng dialogrutan och öppna kalendern i Google. I kolumnen längst till vänster vid Andra kalendrar klickar du på nedåtpilen i en fyrkant och väljer Lägg till webbadress. Klistra in webbadressen i fältet URL och klicka på Lägg till kalender.

Snyggare bilder Det är enkelt att dela bilder på Facebook. Vill du snygga till bilderna lite med text och lite text eller göra färgerna mer spektakulära kan du använda Facebooks inbyggda fotoprogram.

Lägg in in en bild på Facebook och peka på den. Klicka på den runda ikonen med penseln för att öppna bildbehandlings- funktionen. Det går att lägga på filter, tagga bilden, beskära den, lägga till text och lägga på kul grafik.

Kanske är du intresserad av...