Facebook annatmapp

Facebook testar ny prismodell

Snart kanske du måste betala för att skicka privata meddelanden.

8 april 2013
Facebook gratis

Facebook har i det tysta börjat testa ett system i ett flertal länder där det kostar för användaren att skicka meddelanden till någon utanför deras sociala nätverk, det vill säga någon de inte är vän med. Prissättningen för hur mycket ett meddelande kostar att skicka bestäms utifrån hur populär en person verkar vara, närmare bestämt hur många följare personen har. Till främmande privatpersoner kostar det cirka 7 kronor medan det till vissa riktigt populära kändisar kostar upp till 100 kronor, och avgiften dras från ditt kreditkort. Personer under 18 år kommer inte att kunna skicka betalmeddelanden, och inte heller ta emot dem. Om man inte betalar hamnar meddelandet inte i mottagarens inbox utan i den föga kända korgen "Annat". Till skillnad från inkorgen får användaren ingen automatiskt uppdatering att de fått ett meddelande när något hamnar i deras Annat-korg.

Det nya betalsystemet har införts av Facebook för att förhindra spam enligt dem själva och för att förhindra att en person dränks i meddelanden från okända. Det finns en övre gräns för hur många betalmeddelanden en person kan ta emot. Men enligt kritikerna öppnar det upp för att fler tjänster framöver kommer att bli betaltjänster.

Systemet har efter framgångsrika försök i USA nu även börjat testas i Sverige. Enligt ett uttalande från Facebooks nordiska pr-byrå säger man att upp till tio procent av de svenska Facebookanvändarna har funktionen, och att testurvalet har skett helt slumpmässigt

Många tycker att avgiften är provocerande eftersom Facebooks slogan på förstasidan lyder "Det är gratis och kommer alltid att vara det".

Kanske är du intresserad av...