hacker

Facebook drar till sig skurkar

Facebook utnyttjas i allt högre utsträckning av cyberbrottslingar och antalet gillakapningar, så kallad likejacking, ökade kraftigt under första kvartalet i år.

14 juni 2011 av Markus Dahlberg
facebook

Gillkapning bygger på att locka användarna att klicka på en länk i Facebook. Samtidigt aktiveras gillafunktionen, varpå länken visas på användarens Facebook-sida och sprids vidare av dennes vänner. Gillkapning kombineras ofta med nätfiske i syfte att få användarna att lämna ut inloggningsuppgifter eller annan information.

– Med tanke på att många Facebookanvändare har vänner över hela världen kan gillakapning spridas mycket snabbt. Många svenskar har på senare tid stött på uppmaningar i stil med ”klicka här och kolla vilka som besökt din profil” och det är ett typexempel på en gillakapning, säger Henrik Davidsson på Cisco Security.

Gillkapning har växt explosionsartat under våren. I januari stod företeelsen för en halv procent av det totala antalet virus- och spionprogram, i mars var motsvarande siffra sex procent. Kändisar är ett vanligt lockbete även för den här typen av bedrägerier och under vintern har såväl den amerikanska skådespelerskan Miley Cyrus som Charlie Sheens namn utnyttjats i sådan här attacker.

Kanske är du intresserad av...