EC3

EU vill stoppa nätbedragare

Nytt center ska stärka försvaret mot de digitala brottslingarna.

9 januari 2013
ec
EU-kommissionär Cecilia Malmström

I dag inleds EU:s satsning mot IT-brott i och med öppnandet av European Cybercrime Centre, eller EC3, i Haag. Ett trettiotal IT-experter ska bland annat hjälpa till att motarbeta onlinebedrägerier, utpressning genom virusangrepp, stöld av kreditkortsuppgifter och liknande brott. Arbetet kommer initialt att fokuseras på den organiserade brottslighetens bedrägeriverksamhet, spridning av barnövergreppsmaterial och attacker mot viktig infrastruktur. I praktiken betyder det att centret kommer att medverka i att spåra stulna kreditkortsuppgifter över gränserna och förhindra intrång hos internetbanker, men samordna polisinsatser och hjälpa till i utredningar, exempelvis genom att undersöka hårddiskar som beslagtagits i barnpornografiutredningar.

I ett pressmeddelande säger den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström att "Det är dags att lyfta den här frågan dit den hör hemma – till EU-nivån. Det går inte att försöka hantera de här brotten i varje land separat. Vi måste bli smartare och mer samspelta än brottslingarna."

Enligt statistik från Europol drar den organiserade brottsligheten i Europa in omkring femton miljarder kronor per år på kortbedrägerier.

Kanske är du intresserad av...