Farlig e-post

Farlig e-post

© Shutterstock

Farligt Google Dokument-bedrägeri på Gmail

Nu är det ännu lite viktigare att vara på din vakt när du öppnar e-post. Denna gång är det Gmail och Google Dokument som drabbas.

8 maj 2017 av Mikkel Jacobsen

Många Gmail-användare har i dagarna fått farlig e-post. Det rör sig om falska brev som innehåller en inbjudan att öppna ett delat dokument på Google Dokument.

Följer man inbjudan öppnas en webbsida som ser ut att komma från Google. På sidan finns en länk som leder till en uppmaning att mata in sina inloggningsuppgifter.

Klicka inte på okända länkar

Klickar du på länken och fyller i informationen kommer ditt Gmail-konto att länsas på kontaktinformation som används för att skicka det falska brevet vidare.

Ett annat problem är att de kriminella även kommer och brev och filer i Google Drive.

Avslöja bedrägeriet

Får du oväntad eller ovanlig e-post ska du först och främst kontrollera avsändaren samt mottagaradressen. Här är det lätt att se om någonting är underligt. Är fälten fyllda med underlig kod ska du inte öppna brevet. Se bara på det här exempel från Ars Technica:

Google meddelar att det har åtgärdat det här problemet, men det är alltid viktigt att tänka till när man klickar på en länk och verkligen kontrollera vart den leder, till exempel genom att bara låta muspekaren vila på länken utan att klicka på den för att se hur den faktiska länken ser ut.

Kanske är du intresserad av...