Site blocked

Bredbandsbolaget inför rätta

Internetleverantören kan tvingas blockera webbplatser.

22 februari 2015

En rättegång kan komma att vara underuppsegling, som i så fall blir det första så kallade blockeringsmålet i Sverige mot en svensk internetleverantör. Det är en stor grupp film- och musikföretag samt en stor del av tv-branschen inklusive SVT och TV4-Gruppen, som i en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt kräver att Bredbandsbolaget ska blockera trafik till och från The Pirate Bay och Swefilmer i sitt nät.

Stämningen baserar sig primärt på den femtiotredje paragrafen i upphovsrättslagen som säger att någon som "vidtar eller medverkar till" upphovsrättsbrott tvingas att sluta med det, mot hot om vite, något som rättighetsinnehavarna hävdar att Bredbandsbolaget gör sig skyldiga till, med tanke på den inriktning som webbplatserna har. I det här fallet vill rättighetsinnehavarna att Bredbandsbolaget ska betala en halv miljon kronor om de inte blockerar tillgången till The Pirate Bay, och lika mycket för Swefilmer.

Bredbandsbolaget håller inte med och säger att det inte finns några juridiska möjligheter att tvinga dem att blockera specifik trafik. De anser att deras kunder har rätt att fritt ta del av information över internet, och att de som tillhandahåller internets infrastruktur inte ska hållas ansvariga för det innehåll som transporteras över internet.

Detta är första gången som en svensk operatör ska förmås att blockera trafik på det här sättet, men det finns liknande fall i andra europeiska länder där internetleverantörerna har blivit dömda att blockera webbplatser.

Om det blir en rättegång kommer den att bli prejudicerande eftersom detta är första gången ett fall av det här slaget prövas i Sverige. Om rätten går på rättighetsinnehavarnas linje lär ännu fler internetleverantörer komma att omfattas, och fler olagliga fildelnings- och streamingsajter kan komma att inkluderas i blockeringarna. Huvudförhandlingarna kommer troligtvis att inledas i höst.

Kanske är du intresserad av...