LinkedIn hackat

6,5 miljoner lösenord på vift

Det sociala nätverket LinkedIn har utsatts för ett angrepp, och ett par hundra tusen lösenord har dykt upp i det fria.

7 juni 2012

Vincent Silvera, VD på det sociala nätverket LinkedIn, bekräftade på onsdagkvällen i sin blogg att någon brutit sig in och stulit en fil med lösenord. Filen som stals uppges innehålla 6,5 miljoner krypterade lösenord och i dagsläget uppskattas ungefär 200 000 av dem ha läckt ut. Många har dykt upp på ett forum i Ryssland och säkerhetsspecialister inom IT anser att situationen är så allvarlig att de uppmanar alla LinkedIn-användare att byta lösenord omedelbart.

Nätverket, som kan beskrivas som yrkeslivets motsvarighet till Facebook, hade vid månadsskiftet mars/april över 161 miljoner användare över hela världen och flera av dem kommer nu att få e-post från LinkedIn med uppmaning att byta lösenord omgående. LinkedIn har vidtagit mått och steg för att försäkra sig om att kontona inte kommer på avvägar, bland annat är de drabbade kontona avstängda tills vidare. Ägarna till de konton som drabbats kommer att få e-post med instruktioner för hur de ska gå vidare och byta lösenord.

Byt ditt lösenord här: www.linkedin.com

Tre tips för ett säkert läsenord:

1. Ju längre ett lösenord är, desto säkrare är det. Bland siffror, gemener och versaler för att göra det svårare att gissa. För att ändå enkelt komma ihåg lösenordet, ta en mening du inte kommer att glömma och använd första kbokstaven i varje ord. Då skulle meningen "Min storfotade bror Mattias har 46 i skor" bli det svårgissade lösenordet "MsbMh46is".

2. Det säkraste är att blanda siffror, bokstäver och specialtecken. Använd gärna siffror inne i lösenordet och inte i början eller slutet. Specialtecken kan vara bra att infoga. Du kan exempelvis byta ut ett "a" mot ett "@" eller bokstaven "o" mot siffran "0". Kom bara ihåg att det ofta görs skillnad på stora och små bokstäver i lösenord, och att lösenorden blir svårare att knäcka om de innehåller en blandning av gemener och versaler.

3. Ditt mål är att göra det så svårt som möjligt för hackare. Undvik att använda sekvenser eller upprepningar av bokstäver eller siffror – till exempel "123456", "22222" eller "abcdef". Använd inte heller delar av ditt namn, ditt födelsedatum, ditt personnummer, eller namnet på din käresta, dina barn eller husdjur. Undvik också att använda ord som finns i ordböcker, att skriva ord baklänges eller med vanliga felstavningar. Hackarnas ordlistor innehåller tusentals sådana förslag på lösenord.

Kanske är du intresserad av...