Myspace var ett socialt nätverk för musiker

MySpace var det stora i början av årtuseendet.

3 bortglömda internetsuccéer

Minns nu när MySpace var sajten där alla hängde? Här är tre bortglömda internetfenomen som inte finns längre.

22 januari 2018 av Steffen Nielsen

Här är tre utdöda giganter från internets barndom.

1. Napster

Från juni 1999 till juli 2001 var det omöjligt att snacka om musik på internet utan att samtidigt nämna Napster.

Napster var en enorm fildelningstjänst där användarna kunde dela musik och andra ljudfiler med varandra via så kallad peer 2 peer-delning.

Cd-skivor rippades i oanande mängder och delades mellan människor över hela världen. Succén var ett faktum, men särskilt lagligt var det inte.

När Metallica stämde Napster följde en rad andra skivbolag efter och Napster tvingades att stänga efter bara två år på internettoppen.

År 2003 öppnade Napster igen, denna gång som en laglig musiktjänst.

Napster
Napster

Napster var platsen där alla delade musik med varandra. I dag är det Spotify som gäller.

2. MySpace

Från 2005 till 2008 var MySpace det populäraste sociala nätverket på internet.

Det var i princip omöjligt att diskutera musik och popkultur utan att ta med MySpace i beräkningen. I USA var MySpace under en tid den mest besökta webbplatsen överhuvudtaget.

Musiktjänsten där alla kunde visa upp sin egen musik och interagera med vänner blev en sådan succé och maktfaktor att ägaren Chris Dewolfe år 2005 funderade på om de skulle köpa Facebook av Mark Zuckerberg.

Prislappen på 75 miljoner dollar var dock för hög. I dag, 12 år senare, är Facebook värt 515 miljarder dollar, medan MySpace för tynande tillvaro.

Myspace
Myspace

Myspace var en gång i tiden USA:s mest besökta webbplats.

3. Altavista

Innan sökmotorn Google fanns och tog över allt, var det Altavista som gällde. Sökmotorn lanserades redan år 1995 under internets första skälvande år.

Altavista hade ett minimalistiskt användargränssnitt, något som Google tog efter, men det var tekniken för att indexera internet och leverera bättre sökresultat än någon som gjorde att Altavista blev populärare än någon annan.

År 1998 gjordes det dagligen 13 miljoner sökningar på Altavista, som var en av internets populäraste webbsidor alla kategorier. Det dröjde dock inte länge förrän Google, som lanserades år 1997, tog över och 2003 blev Altavista med tillhörande webbportal en del av Yahoo.

Sökmotorn AltaVista stängdes ned helt 2013.

Altavista
Altavista

Det enda som gällde när man ville hitta på det unga internet var sökmotorn Altavista, I dag är Altavista nedlagt och Google dominerar totalt.

Mer att läsa: Bättre sökresultat med Google

Nostalgisk tillbakablick

I PC-tidningen nummer 2/2018 tittar vi på en rad produkter som var genialiska, men som trots det floppade.

Minns du till exempel handdatorn, laserdisc och Netscape?

Friska upp minnet med det nya numret av PC-tidningen som finns i butik nu. Vill du läsa tidningen på en gång kan du prenumerera och läsa den digitalt om några minuter med appen Wype.

Just nu får du 2 nummer av PC-tidningen och en elegant Bluetooth-högtalare för endast 59:50 kronor. Du sparar hela 407 kronor.

Kanske är du intresserad av...