Video_komse_032013

Gör film som i Hollywood

The King's Speech är en av det senaste årets storfilmer som är redigerade med programmet Lightworks. Programmet är gratis och med de här instruktionerna kommer du i gång med att redigera video själv.

10 februari 2013

Låt oss börja med en liten varning: Lightworks är ingen leksak. Redigerare som lever av att klippa film och som har vunnit de finaste filmpriser använder Lightworks och därför rekommenderar vi det inte till din första semesterfilm. Har du däremot skaffat lite erfarenhet och lekt med Microsofts MovieMaker eller något annat bra videoredigerings program som vi tidigare har skrivit om i PC-tidningen, är det kanske dags att pröva på något mer avancerat.

På åtta sidor kan vi inte gå in på detaljer i programmet, du får i stället en introduktion för att du lättare ska komma i gång.

Varför är det gratis? Marknaden för redigeringsprogram är stentuff och domineras av några stora tillverkare som Avid och Final Cut Pro, som också är mycket dyra. Tillverkarna bakom Lightworks har i stället valt att distribuera sina program gratis och tillåter att andra fortsätter att utveckla det. I stället tjänar företaget pengar på support och på att sälja en större och superprofessionell version, som krävs för att exempelvis skapa film i hög upplösning och anpassad för biosalonger. Företaget säljer också speciella styrkonsoler, tangentbord och grafikkort för filmredigering. För att uppmuntra vanliga användare och för att få proffsen att överväga Lightworks är den här mycket avancerade versionen av programmet gratis. På så sätt får alla glada amatörer chansen att skapa film med professionella verktyg.

Kanske är du intresserad av...