Monkey selfie

Selfie skapar bråk

Upphovsrätt i fokus när apa fotograferar sig själv.

13 augusti 2014

Organisationen bakom onlineuppslagsverket Wikipedia har hamnat på kollisionskurs med den brittiska naturfotografen David Slater angående publiceringen av ett fotografi taget med hans fotoutrustning. Bilden som kan liknas vid en selfie, det vill säga en bild som fotografen tagit av sig själv, är tagen i Indonesien av en makakhona som "lånade" en av Slaters kameror och råkade fotografera sig själv.

Bilden har publicerats på Wikipedia, och nu vägrar man ta bort fotot trots Slaters önskemål om detta. Wikipedia hävdar att det inte är Slater som har upphovsrätten utan den fotograferande apan, även om man instämmer i att bilderna togs med Slaters utrustning.

Svenska Wikipedias vd Jan Ainali håller med om beslutet att det är apan som är upphovsman, men konstaterar också att djur inte har några immateriella rättigheter. Frågan kan nu komma att avgöras i domstol mellan Wikipedia och Slater, trots att den anonyma makaken troligtvis inte kommer att infinna sig för att kämpa för sin eventuella upphovsrätt.

Kanske är du intresserad av...