Fang julemanden billede

Fånga jultomten!

Han ser dig när du sover och han vet när du är vaken, men nu får det vara slut! I år ska du ta honom på bar gärning och vi berättar hur.

21 december 2015

Jultomten är en slug rackare som smyger sig in i ditt hem, medan du ligger tryggt i din säng och sover. Men får det gå till så? Knappast. Så starta kaggebryggaren och leta fram din bästa kamerautrustning, för här ger vi dig våra bästa tips om jultomtefotografering!

Övervakning För att fånga jultomten mitt i hans ljusskygga verksamhet måste du vara vaken. Men om vi ska vara realistiska kommer säkert kaffet att ta slut och du sluter ögonen precis i samma ögonblick som jultomten kryper ut ur öppna spisen. Därför måste du först och främst sätta upp övervakningskameror på den mest uppenbara ställena: taknocken, skorstenen, i julgranen och inte minst i burken med småkakor och på mjölkhyllan i kylskåpet!

Använd mobilen Du behöver inte en dyr spegelreflexkamera och all möjlig optik för att ta bilder av jultomten. En helt vanlig smartmobil kan klara biffen.

Jultomten i rörliga bilder Det är förstås hur bra som helst att fånga jultomten på stillbild, men om du lyckas videofilma den lille gubben i rött och vitt får du ännu mer fötterna.

Skumraskbilder Det hjälper förstås inte att du lämnar alla lampor på i hela huset. Då riskerar du bara att jultomten hoppar över ditt hus och flyger vidare till nästa. Därför måste du vara beredd på att ta bilder i svagt ljus.

Upp i luften Jultomten kommer säkert att försöka fly när han väl upptäcker att du inte ligger i din säng. Skynda dig därför ut ur huset med din kameradrönare (som naturligtvis står redo vid ytterdörren) och fotografera jultomtens himlaflykt.

Säkerhetskopiera! Nu har du fått dina bilder, men arbetet slutar inte där. För tänk om att bilderna försvann? Det får inte hända, så därför ger vi dig tre goda råd: säkerhetskopiera, säkerhetskopiera och säkerhetskopiera!

Det stora avslöjandet Med bilderna i tryggt förvar är det dags att visa upp dem för omvärlden – men självklart inte utan ersättning. Avslöjande bilder av jultomten kan vara värda mycket pengar.

Kanske är du intresserad av...