Toshiba Encrypted USB Drive

Knappsats ger säkert minne

Toshiba lanserar USB-minne med inbyggd kodlåsning.

3 februari 2015

USB-minnen är sällan den mest säkra formen av lagring, men Toshiba satsar på säkerhet med sitt nya Encrypted USB Flash Drive. Minnet ser ut som ett nästan åtta centimeter långt vanlig USB-minne i mattsvart metallskal, men med den markanta skillnaden att det har en inbyggd knappsats. Kodlåset fungerar inte enbart som en säkerhetsfunktion utan används även för att identifiera användaren och låsa upp personliga filer och data, vilket betyder att flera användare kan dela på samma USB-minne, dessutom med olika rättighetsnivåer. Allt utan att det behövs någon installation av drivrutiner eller annan mjukvara.

Innehållet på USB-minnet skyddas med AES-256-kryptering enligt den amerikanska säkerhetsstandarden FIPS-140 Level 3. För att förhindra datastöld finns två ytterligare säkerhetsmekanismer - låset aktiveras automatiskt vid frånkoppling från datorn, plus att all information förstörs efter tio misslyckade inloggningsförsök.

Prestandan har dock fått stå tillbaka för säkerheten, då minnet enbart har stöd för USB 2.0 och maximala läs- och skrivhastigheter på 27 respektive 24 megabyte per sekund.

Toshiba Encrypted USB Flash Drive finns i storlekarna 4, 8, 16 och 32 gigabyte, och även om det saknas svenska priser borde priset hamna runt 1000 kronor för minsta modellen upp till strax över 2000 kronor för den största modellen.

Kanske är du intresserad av...