Pasta

Utskriven pasta

I framtiden kan 3D-skrivare producera ätbar pasta.

30 mars 2014

Det är det Parma-baserade matföretaget Barilla som i samarbete med den holländska organisationen TNO som håller på att ta fram en 3D-skrivare med tillhörande mjukvara, där utrustningen kommer att vara specialiserad på att skriva ut ätbar pasta.

Kjeld van Bommel, projektledare för projektet hos TNO, säger att avsikten är att kunder ska kunna komma med sina önskade pastaformer lagrade på ett USB-minne.

  • Föreställ dig att det är din 25-åriga bröllopsdag, varför inte överraska frun med pasta i form av rosor, säger Van Bommel i en intervju med holländska tidningen Trouw.

Arbetet med pastaskrivaren är fortfarande inne i en tidig fas trots att arbetet har pågått i drygt två år, men den finns redan i en fungerande testversion och man arbetar nu på att öka utskriftshastigheten så att skrivaren ska bli mer praktiskt användbar. För tillfället kan den skriva ut 15-20 pastabitar på under två minuter.

Barilla siktar på att längre in i framtiden kunna erbjuda sina kunder förpackningar med pastadeg för utskrifter i egna 3D-skrivare, liknande de bläckpatroner som i dag finns till bläckstråleskrivare.

Kanske är du intresserad av...