Pizza

Mat för IT-nördar

Modern teknik skapar nya möjligheter för mat.

23 maj 2013

USA:s federala myndighet för rymdfart Nasa har investerat 125000 dollar i ett projekt där man har för avsikt att med en specialkonstruerad 3D-skrivare ska kunna skriva ut ätbara pizzor. Nasa hoppas att tekniken ska leda till att maten som astronauter äter i rymden blir betydligt lättare att producera.

3D-skrivaren arbetar med patroner innehållande pulver liknande bläckpatroner i bläckstråleskrivare, som används som ingredienser för att skapa olika maträtter, och innehåller i patronerna ska vara användbart i upp till 30 år.

En pizza skapas genom att skrivaren börjar med att "skriva ut" degen, som tillagas samtidigt som den skrivs ut i formen av en platt degskiva. Därefter appliceras ett tomatliknande sås genom att ett tomatpulver blandas med vatten och olja. Slutligen kompletteras maträtten med ett lager proteinmassa.

Hur en utskriven pizza smakar är ännu inte avslöjat.

Det är inte det enda stället där pizza blandas med modern teknik. Snabbmatskedjan Domino's Pizza i Brasilien har tillsammans med pr-byrån Artplan Sao Paolo tagit fram en teknik som får hyrfilmer på DVD att dofta pizza. Tekniken man har använt består av värmekänsligt bläck i kombination med en pizzadoftande lack på dvd-skivan. När dvd-skivan används i datorns dvd-läsare eller en dvd-videospelare blir skivan varmare på grund av rotationen, vilket får det värmekänsliga bläcket att visa motiven som skapats med bläcket, i det här fallet motivet av en pizza. Samtidigt avger det pizzadoftande lacket arom som i kombination med pizzamotivet ska göra användaren sugen på pizza.

Kanske är du intresserad av...