Rembrandt

Dator målar ny Rembrandt-tavla

Moderna teknik skapar falsk konst. En dator har målat en ny tavla av Rembrandt.

11 april 2016

Tekniker från Microsoft har samarbetat med en grupp konsthistoriker för att skapa en förfalskad tavla i vetenskapens namn.

Med hjälp av moderna teknik för ansiktsigenkänning, digital analys, 3d-skanning och 3d-utskrifter har gruppen skapat en helt ny tavla i Rembrandts anda.

Projektet Next Rembrandt har utförts tillsammans med det holländska Rembrandt-museet, som tillhandahöll 346 originalmålningar av det store konstnären. Alla tavlorna skannades och fotograferades i hög upplösning och resultaten analyserades. Efter att Rembrandts motiv, tekniken och stil analyserats in i minsta detalj kunde en dator skapa en egen målning som skulle kunna varit utförd av Rembrandt själv.

I processens sista steg skrevs målningen ut på en skrivare som med flera lager av bläck skapade djup och struktur i bilden, allt för att göra illusionen av en äkta målning än mer övertygande.

Bilden är avsedd att användas i reklamsammanhang, så någon förfalskning i traditionell mening är det inte frågan om. Dessutom skulle vilken konsthistoriker som helst snabbt kunna avgöra att den inte är äkta eftersom den är målad med bläck och inte de oljefärger som Rembrandt använde.

Kanske är du intresserad av...