Samsung-Galaxy-Tab.jpg

Pekdator med Google Android

När Apple lanserade iPad vaknade konkurrenterna först när de insåg att läsplattans tid är nu

9 november 2010

Surfplattor ser ut som förvuxna mobiltelefoner. De är i princip fullfjädrade datorer, men utan något tangentbord. I stället skriver man på ett virtuellt tangentbord på den tryckkänsliga skärmen.

Samsung är förstås med och nu släpper de Samsung Galaxy Tab, som har en skärm på 7 tum (jämför med iPads skärm på 9,7 tum). Det lite mer kompakta formatet får Galaxy att likna en stor datormobil.

Galaxy bygger på operativsystemet Android, som även används i många nya mobiltelefoner. Det innebär bland annat att det går att ladda hem små gratisprogram, eller appar, från Android Market. Datorn som sådan består av en processor på en gigahertz, 512 megabyte ramminne samt 16 eller 32 gigabyte lagringsutrymme. Det finns inbyggd kortläsare för microSD-kort på maximalt 32 gigabyte. Galaxy är 19x12x1,2 centimeter stor och väger 380 gram.

Enheten kan visa film, även i DivX-format, i fullt hd-format. Skärmen klarar dock bara vanlig hd-upplösning. Det går att direktspela film via protokollet DLNA till tv-apparater och enheter som stödjer det. Galaxy kan även anslutas till en hdmi-ingång.

Priset är beroende av de olika teleoperatörerna, men vill du köpa den utan något abonnemang får du räkna med att betala 7?500 kronor för 16- gigabytesversionen.

Kanske är du intresserad av...