Del komse 122015

Dela filer och skrivare i Windows 8.1

Nu behövs det inga usb-filer längre för att flytta filer mellan datorerna där hemma. Det går att dela både filer och en usb-skrivare direkt över nätverket från datorn.

10 augusti 2015

Många nya skrivare kan anslutas direkt till ett trådlöst nätverk för att kunna nås av alla datorer i nätverket. Men även om du har en äldre skrivare kan den delas från en dator med Windows 8.1, så att det går att skriva ut på skrivaren från alla datorer därhemma. Via ett hemnätverk går det också att dela filer mellan alla datorer som är anslutna till nätverket. Du väljer själv vilka filer som ska delas med vem. I stället för att flytta filerna via exempelvis ett usb-minne går det att spara filerna i en mapp som alla andra i nätverket kommer åt.

Funktionerna för att dela skrivare och filer har funnits i de senaste Windows-versionerna, men i Windows 8.1 har inställningarnas utseende ändrats radikalt. Detsamma gäller hur inställningarna nås eftersom vissa återfinns i Kontrollpanelen på skrivbordet, medan andra sker i inställningarna på Startskärmen.

I den här artikeln går vi igenom hur det fungerar att dela skrivare och filer i ett nätverk. När filerna väl är delade går det att nå dem från andra datorer oavsett om de har Windows XP, Windows Vista, Windows 7 eller Windows 8.1.

Kanske är du intresserad av...