win7 release

Windows 7 släpps sista oktober

Windows 7 lanseras den 31 oktober i Sverige. Från detta datum går det att köpa operativsystemet separat eller förinstallerat på en dator. Efter påtryckningar från EU låter Microsoft kunderna bestämma vilken webbläsare de vill använda.

15 oktober 2009

Microsofts nya operativsystem Windows 7 kommer på svenska den 31 oktober. Det kommer i sex versioner, varav tre är intressanta för oss konsumenter. De som inte finns att köpa separat är Windows 7 Home Basic, som är avsedd för fattigare länder med växande ekonomier och Windows 7 Starter Edition, som är en OEM-version för enklare datorer. Det finns även en Enterpriseversion för företag.

I faktarutorna till vänster finns information om vad de tre övriga versionerna kostar. Värt att notera är att den som har köpt en pc med Vista efter den 26 juni 2009, får uppgradera till Windows 7 för en administrationskostnad. Exakt hur erbjudandet ser ut varierar mellan olika datortillverkare, men är du berättigad att ta del av det kan du läsa mer på den kupong som följde med din nya dator.

Snabbare än Vista Våra tester av betaversionen av Windows 7 visar att det är betydligt snabbare än Windows Vista. Det innehåller ett elegant skrivbord och det är lättare att se vilka program som är i gång. Andra nyheter är stöd för tryckkänsliga skärmar och enklare kontroll av nätverk. Det är till exempel mycket lättare att dela filer mellan datorer i samma nätverk. Med funktionen Device Stage ansluter du bara mobiltelefonen, iPoden, skrivaren eller någon annan enhet till datorn, så installerar Windows 7 den automatiskt.

Välj en webbläsare De speciella E-versioner (utan Internet Explorer 8) som skulle säljas i Europa blir inte av. Antagligen kommer man i stället att via Windows Update kunna välja vilken av de fem vanligaste webbläsarna man vill ha. När detta skrivs har EU ännu inte godkänt det nya upplägget. Det hela rör sig om att EU har hotat med att stämma Microsoft om webbläsaren Internet Explorer 8 ingår i Windows 7.

Kanske är du intresserad av...