win7 större än win xp

Windows 7 är större än Windows XP

Kan Microsofts populäraste operativsystem någonsin vara på väg att försvinna? För första gången är inte Windows XP det mest använda operativsystemet från Microsoft.

13 april 2011

Microsoft har länge försökt fasa ut Windows XP, men operativsystemet biter sig fast och det är många som fortfarande inte kan tänka sig något annat i sin pc. Men i början av april hände det något. För första gången är det fler som använder Windows 7 än Windows XP.

Det är det irländska analysföretaget StatCounter som har tittat på vilka operativsystem som amerikanska surfare använder och det visar sig att under de tio första dagarna i april använde 32,2 procent av surfarna Windows 7, medan 30,7 procent av dem fortfarande körde Windows XP. Det är första gången som Windows XP inte är störst, trots att det fyller tio år i år.

Microsoft vill fasa ut den gamla tekniken för att kunna vidareutveckla internetbaserade tjänster som Windows Live, och den som kör ett gammalt operativsystem kan inte dra nytta av alla funktioner. Ett bevis för att Microsoft gärna ser att XP försvinner är att nya Internet Explorer 9 inte ens fungerar i en dator med Windows XP.

Även om nu Windows 7 tycks leda operativsystemligan i USA är det fortfarande Windows XP som är störst om man räknar in resten av världen. Det är främst i Kina som det finns många XP-användare.

Kanske är du intresserad av...