Windows 10 screen

Vilka är nyheterna i Windows 10?

Windows 10 är Microsofts kommande operativsystem och det bjuder både på fler nyheter och enstaka väntade återseenden.

6 februari 2015

Ett nytt operativsystem bjuder självklart på nyheter, och så även Microsofts kommande Windows 10. Operativsystemet kommer lanseras under hösten 2015, och vi kan se fram emot spännande nyheter. För många kommer det vara lika viktigt att det nya operativsystemet även erbjuder återseende av populära funktioner som hade skrotats i det senaste operativsystemet, Windows 8 och uppdateringen Windows 8.1.

Operativsystemet kommer att fungera på allt från smartphones till stationära datorer, och därför kommer både design och utbudet av funktionerna vara nästan identiskt på de olika plattformerna.

Vad är nytt i Windows 10?

Den viktigaste nyheten kommer för många vara att Windows 10 på många sätt kommer påminna om Windows 7. När du startar systemet kommer du hamna på det klassiska Windows-skrivbordet. Här möter du igen den välkända startknappen och startmenyn, som dock till utseendet liknar en kombination av den klassiska startmenyn och Windows 8:s app-baserade startskärm.

Bland de mer betydande nyheterna hittar man också att Microsoft lanserar en ny webbläsare i förbindelse med lanseringen av det nya operativsystemet. Webbläsaren går för närvarande under namnet "Project Spartan", och det är inte bara en uppdatering av Internet Explorer, utan en helt ny webbläsare som enligt Microsoft är väsentligt snabbare och med en enklare användargränssnitt.

Nytt är det också att den röststyrda sökfunktionen med namnet Cortana blir en fast del av operativsystemet på alla plattformer.

Windows 10-appar på alla plattformarna

Dessutom kan du nu hämta alla appar till alla plattformar, och när du köper en app på din surfplatta får du den också på din dator, om båda kör Windows 10. Funktionen Continuum är också ny, och den gör det möjligt att växla till och från surplatteläge när du kopplar ett tangentbord till och från din Windows-surfplatta.

Windows 10 bjuder också på ett nytt sätt att visa dina öppna fönster på och växla snabbt mellan dem. Det är inte längre bara ett fönster med ikoner, utan nu kan du se programfönstren i litet format vid sidan av varandra, och det ger en väsentligt bättre överblick.

Nyheter om Windows 10

Du kan hitta fler artiklar om Microsofts kommande operativsystem via denna länk, där vi löpande kommer se till att hålla dig uppdaterad med nyheter om lansering, pris och tillgänglighet.

>Läs mer om Windows 10 här

Kanske är du intresserad av...