Det finns mängder med teman att förgylla Windows 10 med.

Teman i Windows kan stjäla ditt lösenord

Ett nytt allvarligt säkerhetsproblem har upptäckts i Windows och risken finns att hackare kommer åt ditt Microsoftkonto.

Det finns en rad teman att välja mellan i Windows 10. Ett tema kan innehålla en ny bakgrundsbild, byta färger på fönster och ändra på ikoner. Duger inte de teman som redan finns i Windows går det att hämta fler från internet.

Det är det sistnämnda som nu visar sig utgöra en fara. Säkerhetsexperten Jimmy Bayne har hittat en allvarlig säkerhetsbrist med just den funktionen.

Bayne har flera gånger förut hittat fel i Windows, fel som sedermera har åtgärdats av Microsoft via uppdateringar.

> Läs mer om Windows 10

Norpar ditt lösenord

Sårbarheten beror på att inställningarna för teman tillåter att ytterligare filer hämtas från internet under installationen, till exempel en extra bakgrund.

Här kan en hackare eller temats upphovsman kräva att användare loggar in på en server med sitt Microsoftkonto, precis som bilden nedan visar.

Temat kräver inloggning på en server med användaren Microsoftkonto.


Sker inloggningen kan hackaren komma över både användarnamnet och lösenordet till användaren Microsoftkonto.

Förr innebar detta att en hackare bara kunde logga in i en pc och komma det som fanns där. Numera är ett Microsoftkonto nyckeln till e-post, OneDrive och en rad andra tjänster från Microsoft.

Undvik att drabbas

Innan den här säkerhetsbristen åtgärdas av Microsoft rekommenderar vi att du inte hämtar nya teman från internet.

Du bör också aktivera tvåstegverifiering av ditt Microsoftkonto. Läs mer om det på Microsofts hemsida. Du kan till exempel identifiera dig med appen Microsoft Autenthicator.

Kanske är du intresserad av...