Windows10edge

Sant och falskt om Windows 10

De flesta har nog hört att Windows 10 kommer den 29 juli, men det finns en del missförstånd om det nya operativsystemet. Det här är ett försök att bringa klarhet om vad som är sant och falskt om Windows 10.

17 juni 2015

Kan jag bara få Windows 10 om jag skyndar mig att reservera det?

Nej. Det går att hämta hem Windows 10 gratis fram till den 28 juli 2016, oavsett om du har reserverat det eller ej.

Många Windows 7- och Windows 8/8.1-användare har noterat att det har dykt upp en liten vit Windowsflagga i Meddelandefältet. När man trycker på den öppnas ett erbjudande om att reservera Windows 10 för datorn.

Microsoft har skapat det här systemet med reservationer för att undvika problem när alla ska hämta operativsystemet den 29 juli. När man har reserverat Windows 10 kommer datorn att hämta hem Windows 10 bit för bit lite åt gången, så att det kan installeras på lanseringsdagen.

Har du ännu inte sett till någon inbjudan för att reservera Windows 10 är det ingen fara. Microsoft skickar ut dessa inbjudningar i omgångar, så alla som har en legitim licens av Windows 7 eller Windows 8 får en inbjudan förr eller senare.

Kostar Windows 10 pengar efter det först året, då det går att hämta det gratis?

Nej. När du har hämtat din fria version av Windows 10 förblir den gratis, så länge du använder den i den dator det installerades på från början. Köper du en ny dator måste du köpa en ny licens av Windows 10 – precis som i dag.

Kommer framtida uppdateringar kosta pengar?

Nej. Alla kommande uppdateringar ska vara gratis.

Så Windows 10 är verkligen gratis?

Ja. Om du har en legitim licens av Windows 7, Windows 8 eller Windows 8.1 installerat i datorn nu kostar det ingenting att uppgradera till Windows 10 fram till den 28 juli 2016. Efter det datumet kommer Windows 10 att kosta pengar.

Den som använder Windows XP eller Windows Vista måste betala för uppgraderingen – även under det första året. De svenska priserna är inte fastställda än, men räkna med att Windows 10 kommer att kosta ungefär lika mycket som Windows 8.

Måsta jag uppgradera den 29 juli om jag har reserverat uppgraderingen? Vad händer om jag är på semester då?

Windows 10 måste inte installeras på lanseringsdagen. Om du använder datorn den dagen kan du avbryta uppgraderingen och skjuta upp installationen till ett senare tillfälle.

Om datorn inte används den 29 juli får du en fråga om du vill installera Windows när datorn startas. Du kan genomföra installationen när du vill. Så länge det sker inom det första året kostar inte uppgraderingen någonting.

Klarar min dator Windows 10?

Antagligen. Om du i dag kör Windows 7, 8 eller 8.1 klarar datorn med största sannolikhet även Windows 10. Det kan dock finnas viss hårdvara som inte fungerar eller behöver nya drivrutiner.

Det finns vissa program som ännu inte fungerar med Windows 10, men de flesta lär uppdatera innan den 29 juli. I funktionen för att reservera Windows 10 finns det ett verktyg för att kontrollera om datorn är kompatibel med det nya operativsystemet.

Fungerar Windows Media Center i Windows 10?

Nej. Windows Media Center finns inte i Windows 10 och äldre versioner är inte kompatibla med det nya operativsystemet. I stället får du använda de nya programmen Musik, Foton och Video. Windows Media Player finns dock kvar i Windows 10.

>Läs mer om Windows 10 här

Kanske är du intresserad av...