Sets i Windows 10

Funktionen Sets i Windows 10 skulle samla flera program i flikar i ett fönster. Men så blir det inte.

© Microsoft

Microsoft lägger ner funktionen Sets

En efterlängtad funktion för att samla flera öppna program i flikar i samma fönster skrinläggs nu av Microsoft. Men det kommer ett annat alternativ.

Redan för ett år sedan gick det rykten om att Microsoft äntligen skulle släppa en ny och efterlängtad funktion för att gruppera fönster i flikar i Windows 10.

Med funktionen Sets var det tänkt att Utforskaren skulle fungera ungefär som webbläsarna och att det skulle gå att öppna nya fönster i flikar.

Funktionen uteblev dock från fjolårets uppdatering av Windows 10 och den fanns inte heller med i höstens stora uppdatering. Nu är Sets dessutom borttagen från Microsofts betatestprogram Windows Insider.

Därmed verkar det som om Sets är nedlagt för gott. Det bekräftas dessutom av anonyma källor till ZDNet.

Microsoft jobbar på alternativ

En av orsakerna till att Sets inte fullföljs är att Microsoft har beslutat att bygga om sin webbläsare Edge från grunden och basera den på den öppna källkoden Chromium, vilket också är grunden för världens mest använda webbläsare – Google Chrome.

Det innebär att Edge inte skulle fungera med Sets, som till en början var tänkt att uteslutande fungera med Microsofts egna program, till exempel Office-paketet.

Även om Sets har gått i graven har inte Microsoft släppt tanken på själva funktionen. Enligt ZDNets källor jobbar därför Microsoft vidare med flikar i Windows.

Mer att läsa: Fler nya funktioner i Windows 10

Kanske är du intresserad av...