Windows inbyggda sökfunktion

Snart kan du söka i alla mappar med Windows inbyggda sökfunktion.

Microsoft gör sökfunktionen i Windows modern

Till våren kommer Microsoft äntligen att lösa en av de stora svagheterna i Windows: sökfunktionen. I framtiden blir det möjligt att söka i alla mappar på datorn.

31 oktober 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

Sökfunktionen i Windows 10 är inte speciellt imponerande. Det går att söka efter inställningar och filnamn, men om du ska hitta det du letar efter måste sökningen vara väldigt exakt.

Detta har varit en svaghet ända sedan Windows 10 lanserades 2015, men snart är det irritationsmomentet historia.

Sökfunktionen i Windows 10 blir bättre

I den senaste versionen av den så kallade Windows Insider preview build, som är en testversion av kommande Windows-versioner och -funktioner, har sökfunktionen fått en rejäl genomarbetning med en rad uppgraderingar.

I dag kan Windows sök i dina biblioteksmappar som Dokument, Bilder och på skrivbordet.

Mappar som ligger på C-enheten kan sökfunktionen inte undersöka, vilket betyder att sökfunktionen i praktiken är väldigt begränsad.

> Läs mer om Windows 10 här

Så mycket kan du hitta i nästa Windows 10  

Med den nya sökfunktionen, som beräknas komma ut i april 2019, blir det möjligt att välja om Windows bara ska söka i dina bibliotek eller hela filsystemet. Det kräver att du låter Windows indexera samtliga filer, vilket kan komma att ta upp till 15 minuter. Om du har väldigt många filer kan det givetvis komma att ta längre tid.

När Windows 10 har indexerat färdigt behöver du bara söka likadant som tidigare, men fler sökresultat kommer att presenteras.

Det kommer även att erbjudas fler möjligheter än att bara öppna en fil som dyker upp i sökresultatet, exempelvis att öppna mappen där filen finns sparad eller kopiera filens adress.

Bli klokare på Windows 10

När den stora uppdateringen av Windows 10 kommer i vår, kommer du att kunna läsa mycket mer om de nya funktionerna här i PC-tidningen.

Vi har dessutom valt ut en uppsättning program som kan göra din Windows 10-dator snabbare och mer effektiv att arbeta med. Som läsare av PC-tidningen kan du hämta dessa program inklusive svenska steg för steg-guider från Fördelszonen här på vår webbplats.

> Testa PC-tidningen med full tillgång till Fördelszonens fler än 300 program och guider för bara 29 kronor. Läs mer om erbjudandet här.

Kanske är du intresserad av...