Windows 10 FAQ

Lär känna Windows 10

Windows 10 är Microsofts kommande operativsystem, men vad kan Windows 10? När utkommer det? Och vad kommer det kosta? Vi ger dig svaren löpande.

30 januari 2015

Windows 8 har långt ifrån haft den framgång som Microsoft hade hoppats på. Uppgörelsen med Windows-skrivbordet har inte direkt burit frukt, och därför ser många fram emot efterföljaren, Windows 10, kommer ut på marknaden.

Men när kommer då Windows 10 ut på marknaden? Vad kommer det kosta? Och hur kommer det nya operativsystemet se ut? Vi försöker hålla dig uppdaterad här och ge dig svaren på de vanligaste frågorna om Microsofts kommande operativsystem. Några svar har vi redan och andra svar kommer vi uppdatera löpande, alltefter att vi får dem.

När kommer Windows 10?

Microsoft har ännu inte avslöjat Windows 10:s slutliga lanseringsdatum. Det enda offentliga uttalandet är att operativsystemet kommer "senare i år”, men ryktet säger att det blir i slutet på sommaren eller till hösten.

Vad kostar Windows 10?

Det är nu fastställt att Windows 10 kommer lanseras som en gratis uppgradering till datorer och mobila enheter med Windows Phone, Windows 7, Windows 8 och Windows 8.1. Erbjudandet gäller det första året efter lanseringsdatumet, varefter Microsoft kommer börja ta betalt för uppdateringen. Priset för operativsystemet efter att erbjudandet har löpt ut är fortfarande okänt.

Hur laddar jag ner Windows 10?

Vi vet inte för tillfället var du kommer kunna hitta uppgraderingen till Windows 10. Eftersom uppgraderingen blir gratis till Windows 7, Windows 8 och Windows 8.1, kommer den med stor sannolikhet finnas tillgänglig på olika ställen. I Windows 8 och Windows 8.1 ska du av allt att döma hämta det nya operativsystemet i Microsoft Store, medan användare med Windows 7 troligtvis ska titta förbi Microsofts webbplats om de vill uppgradera.

Hur ser Windows 10 ut på surfplatta och pc?

Windows 10 bjuder först och främst på en efterlängtat återseende av startknappen och en startskärm, det traditionella skrivbordet. På en dator kommer startmenyn vara nästan som du är van vid.

Den är uppdelad i två delar, varav den vänstra delen är som i Windows 7 och XP. Högra sidan är däremot ett litet utsnitt av startmenyn i Windows 8, där du har överblick över en rad större och mindre ikoner till exempelvis E-post, Skype och Microsofts app-butik.

Medan upplevelsen av Windows 8 var identisk på pc och surfplatta, så bjuder Windows 10 på enskilda skillnader. Operativsystemet anpassar sig till surfplattans format, vilket bland annat betyder större knappar i programfönstren och fler pekvänliga lösningar. Det blir alltså lättare att träffa rätt med fingrarna på pekskärmen.

>Läs mer om Windows 10 här

Kanske är du intresserad av...