KOM_SV_171782-NR11_H_Vigtigste_klik_Web

Blockera Microsoft från din dator

Windows 10 skickar information från din dator till Microsoft. Här visar vi hur du kan sätta stopp för det.

15 juli 2016

Windows 10 är på många sätt ett både nytt och strålande operativsystem och experter har stått i kö för att berömma Microsoft för vad de har åstadkommit. Den kritik som har lagts fram handlar ofta om Microsofts nya tilltag som de kallar för datainsamling. Det handlar om att Windows 10 skickar information från din dator till Microsoft.

Att det samlas in information är inget nytt i sig – det sker till exempel varje gång du skriver något i din webbläsare eller besöker en webbplats. Det nya är att vad du gör i själva Windows registreras och rapporteras. En av anledningarna är att Microsoft vill lära sig vad du är intresserad av och därmed kunna leverera sökresultat som stämmer överens med sådant som du intresserar dig för. En annan anledning är att se vilka program och vilken kringutrustning som användare har problem med och sedan försöka hitta lösningar.

Om du tycker att Microsoft har gått för långt eller inte är helt och hållet din egen åsikt. Om du däremot tycker att det är spioneri är det upp till dig att aktivt sätta stopp för det, eftersom datainsamlingen är aktiv som standard.

I den här artikeln visar vi några av de metoder som Microsoft använder för att samla in information om vad du gör och hur datorn arbetar.

Kanske är du intresserad av...