iOS10

Smarta nyheter i Apple iOS 10

Det nya operativsystemet till iPhone, iOS 10, innehåller en rad spännande nyheter.

14 juni 2016

Så här års håller Apple alltid en konferens för programutvecklare, Worldwide Developers Conference eller WWDC. Precis som tidigare år passar Apple på att presentera en rad nyheter och uppdateringar till företagets operativsystem. I år är det den nya versionen av operativsystemet i iPhone och iPad som väcker mest uppmärksamhet. iOS 10 innehåller många nyheter.

Rent allmänt putsar Apple upp operativsystemet, men det är framför allt Apples appar Musik och Kartor som har gjorts om ordentligt och funktionen 3D Touch ger nu fler möjligheter i båda apparna.

Bilder som hos Google Även Apples meddelandapp iMessage har uppdaterats rejält. Nu går det att dela musik, teckningar, bilder och mycket mer via appen.

Appen Bilder har blivit enklare att använda i iOS 10. Den sorterar automatiskt bilderna efter händelse eller plats - precis som Google Foto.

Apple satsar också stort på det smarta hemmet med en app kallad Home. Via den går det att styra alla smarta enheter oavsett tillverkare, så länge enheterna stödjer Apples protokoll HomeKit.

En annan stor nyhet är att Apples förinstallerade appar för första gången går att ta bort. Nu får vi alltså bestämma själva vilka vi vill ha kvar.

Sist men inte minst har Apple utvecklat en ny teknik för att översätta röstmeddelanden i telefonsvararen till text, så att de kan avläsas i stället för avlyssnas.

Följande enheter kommer att kunna köra iOS 10 när det släpps i höst: • iPhone 5 och senare • iPad 4 och senare • iPad mini 2 och senare • iPod touch gen 6

Kanske är du intresserad av...