nemmere_komse_182011

Gör pc:n mer lättanvänd

Du behöver inte finna dig i liten text på skärmen, dåligt ljud eller krångliga menyval. Det är din egen dator och du bestämmer hur den ska uppföra sig.

19 november 2012

Pc står för Personal Computer, eller persondator. Det är dock inte alls säkert att datorns alla grundinställningar är de som passar just dig personligen. Tillverkarna installerar Windows och rader med program, men det är upp till den som använder datorn, det vill säga du, att själv anpassa den efter sina egna behov.

Det kan till exempel gälla texten du ser på skärmen. Du behöver inte ha något fel på ögonen för att tycka att texten är för liten. Med allt högre upplösningar blir texten i e-post och på skärmen i praktiken reducerad till en storlek på fem punkter. Skulle vi trycka med den storleken i tidningen skulle knappast någon kunna se vad det står.

Om du använder Windows Vista eller Windows 7 har dessutom en del av läsbarheten offrats för genomskinliga effekter i användargränssnittet Aero.

Du kan även fundera på ljudet i datorn. De högtalare som är inbyggda i en bärbar eller som följer med ett stationärt datorpaket är nästan uteslutande usla. Med rätt justeringar kan du faktiskt uträtta mirakel.

Kanske är du intresserad av...