Operativsystemet Android Oreo
Google följer traditionen med att namnge den nya versionen av Android efter sötsaker.© Shutterstock

Ny version av Android

Den efterlängtade åttonde versionen av Android heter Oreo och innehåller många nya funktioner. Här är några av nyheterna.

22 augusti 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Längre batteritid, snabbare start och bild i bild är några av nyheterna i Googles nya mobila operativsystem Android Oreo, som visades upp för första gången natten till den 22 augusti under solförmörkelsen i USA.

Det finns förstås en rad nyheter och förbättringar i det nya operativsystemet. Bland annat får Android Oreo en bild i bild-funktion som gör det möjligt att ha ett litet fönster öppet med en app medan man kör en annan app.

Det går med andra ord att titta på en YouTube-video och samtidigt kolla Facebook.

Nya funktioner I Android Oreo

De största förändringarna sker dock under ytan. Google har ändrat på sättet som appar fungerar i bakgrunden för att de ska dra mindre ström, vilket ska leda till längre batteritid.

Enligt Google kommer det nya operativsystemet också starta märkbart snabbare än äldre versioner. Som ett exempel tar de sin egen telefon Pixel som sägs få halverad starttid med Android Oreo.

Läs om fler av de nya funktionerna.

Android Oreo i alla mobiler redan i år

Det nya operativsystemet har varit på gång under lång tid och spekulationerna om vad det skulle heta har varit många.

Android Oreo kommer först till Googles egna telefoner Pixel och Nexus, medan resten av marknaden får vänta lite längre. Googles målsättning är dock att alla Android-mobiler ska kunna uppdateras innan året är slut.

Kanske är du intresserad av...