Android säkerhetsuppdateringar

Många Android-telefoner ljuger om säkerhetsuppdateringar

Forskare har upptäckt att många Android-telefoner inte innehåller de säkerhetsuppdateringar som de påstår. Läs om hur du påverkas.

Android-telefoner har länge kritiserats för att det ofta tar lång tid innan nya uppdateringar installeras. Nu visar det sig att problemet är betydligt allvarligare än så.

Flera tillverkare av Android-mobiler talar nämligen inte sanning när de hävdar att deras telefoner är fullt uppdaterade.

Enligt forskare vid tyska Security Research Labs är det flera tillverkare som aktivt talar om för användarna att de senaste säkerhetsuppdateringarna har installerats utan att de faktiskt har det. Det är särskilt mindre tillverkare som tycks slira på sanningen.

Det kan vara svårt att själv se om de senaste säkerhetsuppdateringarna finns i telefonen. Därför har Security Research Labs tagit fram en app som kontrollerar huruvida telefonen är uppdaterad eller inte.

Appen finns här. Det går även att söka efter SnoopSnitch på Google Play

Android-mobiler är trots allt säkra

Google och forskarna på Security Research Labs är överens om att Android fortfarande är ett säkert operativsystem, även om enstaka säkerhetsuppdateringar inte är installerade.

Hackare använder nämligen inte bara en sårbarhet för att ta sig in i en telefon, därför kan enstaka säkerhetsuppdateringar saknas utan att det blir ett reellt problem. Det är osannolikt att en hackare skulle lyckas träffa rätt och bara använda de säkerhetshål som inte har uppdaterats.

> Läs mer om Android-telefoner

Redaktionen rekommenderar: Stort säkerhetspaket till din pc 

Du kan få vårt stora säkerhetspaket som består av tio utvalda och kontrollerade säkerhetsprogram.

Säkerhetspaketet finns i Fördelszonen, där du som betalar för PC-tidningen kan hämta program, spel, bilder, teckensnitt, instruktionsartiklar mycket annat.

Prova 1 nummer av PC-tidningen och få full tillgång till Fördelszonen för endast 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...