Huawei Android Mate Pro 30

Huawei Mate 30 och Huawei Mate Pro 30 lanseras i Kina den 27 september.

Huawei Mate 30: Ska du köpa Huaweis nya supertelefon?

En imponerande skärm och bra kameror, men också ett stort frågetecken. Den nyaste Huawei-telefonen väcker enorm uppmärksamhet.

Om man tittar på funktioner, utrustning och specifikationer för den nya Huawei Mate 30, framstår det som en telefon som nästan kan flyga för egen maskin. 

Den kinesiska elektronikgigantens nya toppmodell har en böjd skärm på 6,5 tum med full hd-upplösning. 

Telefonen har fem olika kameror och kan bland annat spela in i 4k-upplösning, i ultraslowmotion och med 45x zoom. 

Batteriet är på 4500mAh.

> Huaweis mobiler har länge varit några av våra testaren favorittelefoner. Föregångaren till Mate 30, Huawei Mate 20 Pro, fick toppbetyg i Testzonen. Läs testet här.

Utan Play Butik, YouTube och Maps

Allting pekar på att Huawei Mate 30 är en strålande telefon, men det finns ett stort "men".

Det pågående handelskriget mellan USA och Kina betyder att Huawei inte får använda Googles version av Android i nya telefoner som företaget lanserar. 

Det innebär att nya Huawei-mobiler får nöja sig med en Open Source-version av Android. Inte nog med det, Google Play Butik och andra appar från Google som YouTube och Google Maps finns inte förinstallerade på telefonen. 

Visserligen har telefonen Huaweis egen app-butik som heter AppGallery, men att kalla det för en butik är dock att ta till lite väl stora ord då den för tillfället bara innehåller tre appar:Amazon, Fortnite och video-appen TikTok. 

Kan du klara dig utan Google Play Butik?

Fler appar kan ha släppts i AppGallery innan telefonen når Sverige. Den lanseras i Kina den 27 september och kommer först senare till Europa. När det blir är ännu så länge okänt.

Om du funderar på att investera i en Huawei-telefon bör du först läsa vår genomgång av debaclet mellan Goole och Huawei.

> I den här artikeln beskriver vi vad Googles spricka med Huawei innebär for dig.

Det vägledande priset för Huawei-telefonen Mate 30 är 800 euro, vilket troligtvis kommer att betyda ett svensk pris på runt 10000 kronor. Mate 30 Pro, som har 5G, kostar 1200 euro, vilket bör betyda ett svensk pris i trakterna av 15000 kronor.

Kanske är du intresserad av...