Datally är Googles nya app för att spara på surfmängden.

Med Googles nya app Datally går det att spara på surfmängden.

© Google

Datally är Googles nya app sparar på surfmängden.

Datally, den nyaste appen från Google, ger bättre kontroll över dataförbrukningen i mobilen. Enligt Google kan surfmängden minska med hela 30 procent.

1 december 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Google har tagit fram en app för att få ut mer av den surfmängd som är knutet till ett mobilabonnemang.

Med appen Datally går det att kontinuerligt följa hur mycket data som går åt när du surfar med mobilen.

I Datally går det att stänga av bakgrundsdata för enskilda apar. Appen visar även om det finns öppna Wi-Fi-nätverk i närheten.

Spara 30 procent av surfmängden

Många av funktionerna finns redan i inställningarna i de flesta Android-telefoner, men med Datally samlas alla inställningar som påverkar surfmängden på ett ställe. Datally kan även visa notiser om dataförbrukningen.

Datally har testats i Filippinerna sedan i somras och där har användarna i snitt sparat 30 procent på förbrukad surfmängd.

Se mer om Datally i videon nedan.

Googles kamp för nästa miljard

Datally är en del av Googles initiativ Next Billion Users.

Google har redan i dag flera tjänster med över en miljard användare, till exempel Google Chrome och Youtube. Nu tänker sig Google att nästa miljard användare finns i utvecklingsländer som Filippinerna, Indien och Nigeria.

I många av dessa länder är det en dyr lyx att surfa med mobilen, något som får många användare att vara försiktiga med att koppla upp sig mot internet via mobilt bredband. I de lägena har Datally kunna dra ned dataförbrukningen med 30 procent.

Även om appen är framtagen för vissa länder, kan vi få nytta av den här hemma också. Sök bara efter Datally i Google Play Butik.

Vet du inte vilka appar du ska installera i mobilen, har vi några tips på de 100 bästa apparna.

Som prenumerant hittar du dessutom våra rekommendationer om bland annat säkerhetsappar i Fördelszonen.

Prenumerera nu och få full åtkomst till Fördelszonen direkt. Köp två nummer av tidningen, så får du en powerbank på köpet för att kunna ladda mobilen när det behövs, för endast 59:50 kronor – du sparar hela 407 kronor.

Kanske är du intresserad av...