Google gör Android-telefoner dyrare

Google ser till att din nästa Android-telefon kan bli dyrare

Därför blir din nästa mobiltelefon dyrare

När tillverkare av Android-telefoner i framtiden vill lägga till Google Play Butik, YouTube och Google Maps på sina telefoner, måste de betala en avgift till Google motsvarande upp till 360 kronor per telefon. Det är Googles svar på de böter på närmare 40 miljarder kronor som de dömts till av EU.

23 oktober 2018 av Steffen Nielsen

Att betala 40 miljarder kronor gör ett stort hål i plånboken, även för storföretag som Google. 

Det är storleken på böterna som Google har dömt att betala av EU, för att under många år har utnyttjat sin dominanta position på Android-marknaden för att främja sina egna appar.

Enligt EU är problemet att Google har pressat tillverkare att förinstallera företagets sökmotor och Google Play Store på nya mobiltelefoner. Därmed har Google förnekat europeiska konsumenter fördelarna med effektiv konkurrens på det viktiga mobilområdet, vilket är olagligt enligt EU:s monopolregler.

Google tjänar enorma summor på bland annat reklam i sökmotorn, och det är en intäkt som de går miste om ifall användarna inte använder deras sökmotor.

Avgift på nya mobiltelefoner

Google har överklagat domen, men använder väntetiden till överklagandet effektivt: de förlorade pengarna ska tjänas in, och det kommer med all sannolikhet att drabba dig och andra användare. 

Google har nämligen infört en avgift som telefontillverkare måste betala om de vill använda Googles appar. Om exempelvis Huawei och Samsung i framtiden vill kunna sälja mobiltelefoner med appar som Gmail, YouTube, Maps och Play Butik installerade, måste de betala en avgift som kan bli så hög som 360 kronor per telefon. En avgift som troligtvis kommer att drabba dig som kund nästa gång du köper en telefon, eftersom tillverkarna lär höja priserna på sina telefoner i motsvarande grad.

> Läs också: Så får du Google att glömma dig

Google plockar bort förinstallerade appar

Hittills har Google inte tagit betalt för sina appar, eftersom företaget har tjänat grova pengar på reklamintäkterna från Chrome och sökmotorn Search. 

Det är emellertid appar som dessa som EU nu har beslutat inte får finnas förinstallerade på Android-telefoner. Därför försöker Google hitta andra intäkter från andra appar.

Chrome och Search kommer att förbli gratis, men du måste själv hämta dem i Google Play Butik.

Ändringarna träder i kraft för telefoner som kommer ut på marknaden efter 1 februari 2019.

> Med ett Bluetooth-tangentbord blir det lika enkelt att skriva på pekdatorn och smartmobilen som på en dator. Läs om erbjudandet här.

Kanske är du intresserad av...