AndroidNougat

Android Nougat bekämpar ransomware

Nästa version av Googles operativsystem förhindrar att ransomware låser smartmobiler.

8 juli 2016

Nästa version av Googles operativsystem Android kommer att heta Nougat, och en av de stora nyheterna är att operativsystemet ska göra det svårare för ransomware att ta telefonen som gisslan.

Ransomware på Android-telefoner brukar normalt låsa låsskärmen på smartmobilen - till skillnad från på PC-datorer där privata filer blir krypterade - men det ska Android Nougat förhindra. Tidigare har användare och programmerare med administratörsrättigheter kunnat nollställa och ändra lösenord på telefonen, men i framtiden kommer inte det att vara möjligt. Hur användare själva ska kunna ändra sina lösenord är ännu inte känt.

Få Android Nougat redan nu Skyddet mot lösenordsändringar kommer dock enbart att ske på telefoner som redan har aktiva lösenord - telefoner utan lösenord riskerar fortfarande att få ett okänt och oönskat lösenord. Det finns med andra ord anledning att redan nu låsa telefoner med någon form av lösenord.

Android 7.0 Nougat kommer att släppas till mobiltelefoner senare i år, men om du har en av Googles egna Nexus-telefoner är det redan nu möjligt att installera en testversion av det nya operativsystemet. Var du uppmärksam på att testversionen inte är den färdiga produkten och riskerar därmed att innehålla buggar och göra så att appar inte fungerar som de ska.

Kanske är du intresserad av...