Hemelektronikmässan IFA
IFA 2018

Hemelektronikmässsn IFA hålls varje år i början av september.

© IFA

Nytt från IFA: Enorma tv-apparater, smarta hem och intelligenta högtalare

Som sig bör presenteras det mängder med nya produkter för det moderna hemmet på den stora hemelektronikmässan IFA i Berlin. Här är några av det mest spännande nyheterna.

4 september 2018 av Morten Skeldal Østergaardd

Den stora hemelektronikmässan IFA i Berlin, som går av stapeln i början av september varje år, är höstens stora lanseringsfest för många elektroniktillverkare.

Årets upplaga är inget undantag. Här finns allt från dammsugare och strykjärn till de senaste tv-apparaterna, datorerna och smarta hem-prylarna.

Här är tre av de mest intressanta nyheterna från årets mässa:

LG: Stoooor OLED-tv med 8K-upplösning

4K-upplösning är så 2017. Nu är det den smått absurda upplösningen 8K som gäller.

På IFA lanserar nämligen LG en 88 tum stor OLED-tv med 8K-upplösning. Det vill säga att skärmen innehåller 7680 x 4320 bildpunkter.

Det är 16 gånger fler än i en ”gammaldags” tv med full hd-upplösning.

Än går det inte att köpa LG:s stora tv, men när den väl dyker upp på marknaden kommer den att kräva ruskigt tjocka plånböcker.

Världens första OLED-tv med 8K kommer från LG
Världens första OLED-tv med 8K Världens första OLED-tv med 8K kommer att blir riktigt dyr när den väl släpps i handeln. Något pris är dock ej satt ännu så länge.
© LG Electronics

Intelligent högtalare från Huawei

Huaweis nya smarta högtalare Huawei AI Cube tar upp kampen med Apple, Google och Amazon.

Högtalaren kan bland annat förses med ett eget SIM-kort för att kunna anslutas till mobilt bredband.

Röststyrningen sker via Amazons digitala assistent Alexa och det går att ge röstkommandon till AI Cube för att exempelvis styra andra smarta enheter i hemmet.

På ovansidan av AI Cube sitter det knappar för att justera ljudvolymen, men det går förstås även att säga åt högtalaren att sänka eller höja ljudet.

Huaweis AI Cube kan styras med röstkommandon.
Huaweis AI Cube

Huaweis smarta högtalare kontrolleras med rösten för att styra andra smarta enheter.

© Huawei

Lenovo satsar på smarta hem

Även Lenovo satsar på det smarta hemmet, det vill säga elektronik som kan fjärrstyras via mobilen eller digitala assistenter som till exempel Amazons Alexa.

Lenovo Smart Plug sätts i ett vägguttag och fungerar som en fjärrstyrd strömbrytare för de enheter som kopplas till den. Via mobilen går det till exempel att tända en ansluten lampa.

Det finns även andra sätt att fjärrstyra ljus. Lenovo Smart Bulb är en glödlampa som skruvas fast i en vanlig armatur. Det kan fjärrstyras och förutom att tändas och släckas går det att ställa in färgtemperatur och ändra ljusstyrkan.

Lenovos Smart Camera används för övervakning hemma. Den har en infraröd kamera som ser i mörker och via den inbyggda högtalaren går det att prata med dem man ser i bild. Allt sker via en app i mobilen.

Några svenska priser finns inte ännu, men i USA kostar produkterna som följer; Smart Camera: 100 dollar. Smart Bulb och Smart Plug: 30 dollar styck.

Lenovo Smart Camera, Smart Bulb och Smart Plug.
Lenovo Smart Camera, Smart Bulb och Smart Plug.

Lenovo släpper produkter för det smarta hemmet i form av Smart Camera, Smart Bulb och Smart Plug.

© Lenovo

Skydda familjen med en övervakningskamera

Du behöver inte vänta på Lenovo för att hålla ett öga på ditt hem när du inte är där. Prenumerera på PC-tidningen, så får du en övervakningskamera på köpet!

Kameran har en rörelsesensor som aktiverar den så fort någon rör sig framför den. Kameran kan ställas in på att skicka dig bilder när den registrerar rörelser.

Det är lätt att styra kameran. Allting sker via den app för mobilen som hör till.

Tillsammans med kameran får du 3 nummer av PC-tidningen samt full tillgång till Fördelszonen med över 300 kontrollerade och säkra program till din pc.

Videon nedan visar hur lätt det är att montera och använda övervakningskameran.

Du får 3 nummer av PC-tidningen samt kameran på köpet för 129:50 kronor. Porto och expeditionsavgift på 49:50 kronor tillkommer.

Kanske är du intresserad av...