CES 2016: Sensum

Känner av dina rörelser

CES 2016: Världens största mässa för konsumentelektronik pågår för fullt i Las Vegas och en av de tydligaste trenderna är att det kommer fler sensorer och avkännare i mobiltelefonerna, pekdatorerna och andra prylar som vi använder i vardagen.

5 januari 2016

Det handlar om dig och hur du mår. Om de elektroniska prylarna därhemma vet hur du mår både fysiskt och psykiskt kan de hjälpa dig på en rad olika sätt. Tänk dig till exempel att din tv känner av att du är nedstämd. Då kan den förslå filmer eller tv-serier som passar din sinnesstämning. Eller en mobiltelefon som kan tolka olika mätvärden som till exempel för lite sömn, låg puls och förhöjd kroppstemperatur och signalera att du är på väg att få influensa.

Ovanstående är bara ett par tänkta exempel på en teknik som kallas för ambient sensing, eller omgivningsanalys på svenska, vilket var en av huvudpunkterna när Shawn DuBravac, som är chefekonom på branschföreningen Consumer Technology Association som arrangerar CES, höll tal inför årets mässa. Han nämnde till exempel företaget Sensum som utvecklar program som kan tolka mänskliga rörelser.

För några månader sedan släppte Sensum appen EmoCam till Android. Appen används för att tagga bilder med den puls fotografen hade när bilden togs. Det går även att lägga till olika humörikoner som visar fotografens sinnesstämning vid fototillfället.

På vår Facebooksida håller du dig uppdaterad om alla nyheterna från CES 2016.

Läs mer från CES 2016

Kanske är du intresserad av...