Nya kablar ska underlätta för mobilägaren

Många av de största mobiltillverkarna går nu över till den nya standarden för anslutning av utrustning till mobilen. Resultatet blir enhetliga kablar som kan återanvändas när man byter telefon.

21 september 2007

Det är inte bara en telefon du får i paketet när du köper en ny mobil. En ny laddare, ett nytt headset och en ny datakabel är fasta inslag i lådan med det nya inköpet. Vilket kan vara lite irriterande om det inte var något fel på din gamla laddare eller andra tillbehör, som lika gärna kan återanvändas.

Men nu ser det ut att bli ändring, för ett antal av de största mobiltillverkarna har enats om att framtidens kablar ska bli enhetliga och framställas med likadana kontakter. Med den så kallade mikro-usb-kontakten, som redan är standard i till exempel digitalkameror, kan tillbehören återanvändas och hela familjen kan dela laddare och annan utrustning till mobilerna med varandra.

Med enhetliga kablar slipper kunderna en massa besvär, tillverkarna sparar resurser och miljön skonas från avsevärda mängder avfall. Dessvärre finns det ännu inga uppgifter om när de första modellerna med de nya kontakterna kommer ut i handeln.

Kanske är du intresserad av...