Spara en kopia av hårddisken

Spara en kopia av hårddisken

Med ett nytt program som vi har lagt i Fördelszonen går det att skapa en fullständig kopia – en image – av alla enheter på datorn. Kopian sparas som en fil, med vilken du snabbt kan återskapa Windows och hela enheter den dagen en hårddisk havererar.

24 januari 2017

Det är ingen katastrof om Windows plötsligt inte vill starta, eller om det dyker upp en massa obegripliga fel. I varje fall inte om problemet går att reda ut på några minuter. Det är precis vad du kan göra med Macrium Reflect, ett nytt program som vi har lagt in i Fördelszonen.

 Programmet kan spara hårddiskar och partitioner i så kallade imagefiler, som innehåller alla hårddiskens filer i en enda stor fil. En imagefil är en ögonblicksbild av hela Windows-partitionen eller andra utvalda enheter vid den tidpunkt då filen skapas. Den dag som olyckan är framme går det att återskapa hela datorsystemet till den tidpunkt imagefilen skapades, och till exempel starta Windows igen som om ingenting hade hänt. 

Räddar dig om Windows kraschar

Allt som krävs är att du har skapat imagefilen innan hårddisken eller Windows går sönder. Eftersom en imagefil i mångt och mycket är en vanlig datafil, går det att spara den på en annan partition på samma hårddisk. Detta är dock inget vi rekommenderar. 

Om hårddisken havererar går alla hårddiskens partitioner förlorade, inklusive sparade imagefiler. Spara dina imagefiler på andra fysiska hårddiskar än den du kopierar – helst på en extern hårddisk som du sedan kopplar loss från datorn.

> Hämta Macrium Reflect Free

> Läs mer: Starta i felsäkert läge i Windows 10

Kanske är du intresserad av...