Hur funkar en gps? Vi har svaret!

Så funkar gps-navigering

Din smartmobil vet alltid var på jorden du befinner dig tack vare den inbyggda gps-mottagaren. Men hur fungerar egentligen en gps? Läs om den avancerade tekniken bakom gps-systemet.

1 januari 2018

Tack vare den inbyggda gps-funktionen vet din mobiltelefon alltid var du befinner dig. Men hur fungerar egentligen gps-systemet och tekniken bakom? Här får du en inblick i den fascinerande positioneringstekniken gps – Global Positioning System

Vad är gps-navigering?

Användandet at gps är i dag så utbrett att det kan vara svårt att förstå hur vi för inte så länge sedan klarade oss utan den. Det är faktiskt bara 10-15 år sedan som gps-tekniken började användas av konsumenter.

Tekniken kan användas till mer än att bara visa var man är. När man tar en bild med mobiltelefonen sparas till exempel gps-koordinaterna i bilden, så att det går att se var den är tagen. Gps:en kan även användas för att logga exempelvis en löprunda för att på så sätt mäta distansen eller för att beställa en taxi som automatiskt ser varifrån man ringer.

Hur fungerar en gps?

Gps-systemet baseras på satelliter som på 20 000 kilometers höjs kretsar kring jorden. Satelliterna har atomur och sänder kontinuerligt ut tid och sina respektive positioner. Signalerna tas emot av en gps-mottagare, till exempel en mobiltelefon, som mäter hur lång tid det tog för signalen att nå fram. Denna tidsdifferens kan sedan användas för att räkna ut gps-mottagarens position.

Så funkar gps-navigering

Gps-mottagaren måste få signaler från minst fyra satelliter för att kunna räkna ut sin position. Genom att räkna ut avstånden till alla de fyra satelliterna går det att veta den exakt plasten på jorden.

Kanske är du intresserad av...