Fremtidens fysioterapeut

Elektronisk tränare

Många tycker att fysisk träning är så tråkigt och jobbigt att de inte bryr sig om att träna alls. På CeBIT-mässan visas dock en elektronisk tränare som kan göra det enklare och roligare att hålla sig i form.

6 mars 2011

Tänk om du alltid kunde ha med dig en personlig tränare som såg till att du håller dig i form. Med den elektroniska träningsassistenten är det faktiskt möjligt. Det är det tyska forskningsinstiutet Fraunhofer som har tagit fram en träningströja som talar om huruvida du tränar på rätt sätt.

Via inbyggda avkännare lagras hur rörelser ska utövas för att ge korrekt träning. Informationen från avkännarna skickas till en datormobil eller dator som kan visa om rörelserna utförs på rätt sätt. Tanken är att man ska ta på sig tröjan när man får hjälp av en personlig tränare att utforma ett träningsprogram. Därefter använder man tröjan hemma för att göra rörelserna igen på rätt sätt. Enligt Fraunhofer blir träningen mycket effektivare om man utför rörelserna korrekt varje gång i stället för att slösa energi på en träning som inte ger avsedd effekt. Träningsassistenten går inte att köpa ännu, men Fraunhofer hoppas att den ska finnas allmänt tillgänglig inom ett par år.

Kanske är du intresserad av...