Dödsdom över cd-skivorna

Cd-skivans dagar är räknade. Konsumenter kommer att köpa och ladda hem musik och film från internet. Och de cd-skivor som redan finns blir oläsliga på kort tid.

28 november 2003

En holländsk undersökning visar att hembrända cd-skivor kan bli oanvändbara efter en ganska kort tid.

Det är den holländska datortidningen PC-Active som nyligen genomförde ett test om hur brända cd-skivor fungerar efter att ha förvarats under en viss tid. Enligt tidningen visar testet att hembrända cd-skivor som förvaras i ett skåp kan bli oläsliga på så kort tid som två år. Tidningen testade 2001 en rad cd-skivor. Efter testet lade de cd-skivorna i ett låst skåp, vilket anses vara ett nära nog optimalt sätt att förvara cd-skivor på.

Nu har de plockat fram cd-skivorna och testat hur väl de fungerar. Och det visar sig att en stor del av skivorna är oläsliga eller är fyllda med stora mängder fel. Tidningen har inte avslöjat alla detaljer ifrån testet än, men det tycks handla om det datalager i cd-skivorna som informationen skrivs på. En cd är uppbyggd av flera olika lager av olika material. Datalagret är till exempel omgärdat av olika skyddslager. Olika typer av datalager håller olika länge och det verkar som om dyrare skivor håller sig bättre än billiga. Det beror förmodligen på materialvalet i lagret där data skrivs.

Om de dåliga nyheterna visar sig vara sanna, kanske det kan vara en tröst att veta att cd:n ändå är på väg att bli överflödig, eftersom mer information kan laddas hem direkt från internet. Det är det amerikanska analysföretaget Forrester som i en ny undersökning förutspår att all digital information kommer att hämtas från internet i framtiden. Redan i dag hämtar 20 procent av amerikanarna musik och film från internet. Forrester tror att 15 procent av all videouthyrning kommer att ske på internet via så kallad video-on-demand om tre år. Därför kommer alla former av fysiska lagringsmedia att bli onödiga.

Kanske är du intresserad av...