data cd

Dina filer är borta om 15 år

Du är kanske förutseende och har tagit kopior på alla filer som du vill bevara. Har du otur är det dock inte säkert att du kommer åt filerna när du tar fram dem om några år.

20 januari 2010

Förr accepterade man det faktum att ett fotografi bleknar med tiden. De bilder vi tar idag hamnar på hårddisken i datorn eller kanske på dvd- eller cd-skiva. Dessvärre är ingen metod för att spara filerna i flera år säker. Även om vissa sätt kan tyckas säkrare än andra, har alla lagringsmedier begränsad livslängd. De flesta experter anser att den genomsnittliga livstiden för en cd-skiva är tio till femton år, men det kan uppstå läsfel i en skiva som är bränd för betydligt kortare tid sedan än så.

En undersökning bland PC-tidningens läsare visar att 57 procent sparar sina säkerhetskopior på en extern hårddisk. Problemet är att en extern hårddisk bara håller i omkring tio år, efter det är risken stor att du aldrig kan se bilderna som ligger på den.

Om datorn går sönder eller blir stulen kan det komma som en rejäl chock när man upptäcker att en backup som man trodde var söker inte går att läsa. Därför är det en god idé att bevara alla viktiga filer på säkrast möjliga sätt, så att de bevaras för framtiden.

I PC-tidningen nummer 2/2010, som är ute nu, kan du läsa allt om hur du sparar dina filer på bästa sätt så att även dina efterlevande kan läsa dem.

Kanske är du intresserad av...