CPU-kylare

När du ska installera en ny fläkt måste du vara säker på att det är god kontakt mellan fläkt och processor. Det gör du med hjälp av lite kylpasta. Det får du antingen i en medföljande tub eller i form av en liten häftkudde som sitter under fläkten.

8 april 2002

1: Ta bort datorkåpan. Lägg kablarna åt sidan, så att du kommer åt CPU-kylaren. Ta ut den lilla strömkontakten från den gamla kylaren ur moderkortet. Nu kan du lyfta bort den gamla kylaren.

2: På moderkortet sitter nu rester av den gamla kylpastan, och de ska bort. Skrapa försiktigt dess yta ren. Du kan använda ett plastkort eller något liknande föremål. Ett annat alternativ är att fukta en trasa med rengöringssprit och försiktigt torka av moderkortets yta.

3: De stift som håller kylaren på plats placeras i rätt hål på moderkortet och skruvas fast med en skruvmejsel.

4: Om det följde med kylpasta med den nya kylaren ska du trycka ut lite på moderkortet och sprida ut den försiktigt med ett finger eller t ex ett plastkort. Pastan ska fördelas i ett jämnt, tunt lager på ytan. Pastan får inte komma ut på sidorna av processorn, eftersom det stänger in värmen från moderkortet. Sätt försiktigt den nya kylaren på plats på moderkortet. Håll ned kylaren med ena handen, medan du fäster den med en skruvmejsel i andra handen.

5: Anslut den lilla strömkontakten till uttaget på moderkortet. Sätt tillbaka moderkortet igen om du tidigare var tvungen att avmontera det. Ställ chassit upp och anslut de kablar du tog bort. Anslut till sist strömkabeln och starta datorn. Kontrollera att kylaren fungerar som den ska innan du sätter tillbaka datorkåpan.

Kanske är du intresserad av...