sikkerhedshul

Nytt säkerhetshål i Windows

Google upptäckte ett fel i Windows, och har gjort Microsoft irriterade genom att utsätta användare för säkerhetshot.

Microsoft hade egentligen velat hålla problemen hemliga tills felen var korrigerat och hotet undanröjt. Google kunde dock inte lägga band på sig, utan avslöjade felet som företagets säkerhetsfolk hittat Windows, trots att detta utsätter Windows-användare för hot.

Normalt väntar man med att gå ut offentligt med vilka säkerhetshål och liknande brister som finns i ett operativsystem eller program, tills det ansvariga företaget har en lösning på problemet. På så sätt sprids inte information om hur säkerhetshålet kan utnyttjas till hackare och virusmakare för att attackera oskyddade datorer.

Säkerhetshål i Windows 7 och 8 Nu har dock Googles handlade, genom att släppa informationen i förtid, skapar irritation hos Microsoft som nu tvingas försöka täppa till hålet med snabbhet som högsta prioritet i stället för att hinna kontrollera att uppdateringen fungerar och inte ställer till med något.

Det handlar om ett fel i Windows 7 och 8 som gör operativsystemen sårbara för angrepp från internet, och därmed kunna ta kontroll över datorer utan användarnas medgivande.

Enligt Google fanns det redan fanns hackare som arbetade med att utnyttja säkerhetshålet, därför valde man att gå ut publikt med informationen innan Microsoft hade haft möjlighet att reparera felet och tillhandahålla en lösning.

Nu ska problemet vara ur världen via Windows Update för Windows 7 och 8, men Microsoft rekommenderar även alla som inte redan har gjort det att uppgradera Windows 10 till Anniversary Edition, plus att även webbläsare bör uppgraderas till sina senaste versioner.

Hämta Anniversary Edition för Windows 10 här.

Uppdatera Chrome här.

Uppdatera Firefox här.

Om du vill läsa mer om detaljerna kring Googles avslöjande, kan du göra det här.

Kanske är du intresserad av...