Raspberry Pi Zero

Liten blir ännu mindre

Miniatyrdatorn krymper både i storlek och pris.

26 november 2015

Organisationen bakom några av marknadens minsta datorer, Raspberry Pi, har väckt intresse runt om i världen med sina kreditkortsstora datorer. Det är inte bara i Sverige den mycket lilla datorn rönt framgångar, den har sålts i miljontals exemplar runt om i världen och möjliggjort för hemmapysslare att koda och skapa självkörande hushållsapparater, automatiska egendomligheter och nya innovationer.

Den nyaste medlemmen i Raspberry Pi-familjen heter Raspberry Pi Zero och har i stort sett samma specifikationer som de andra, fast den har den mycket måttliga prislappen 40 kronor. Även det fysiska formatet är extremt litet, datorn mäter måttliga 65x30x5 millimeter.

Målsättningen har varit att göra det möjligt även för vanliga hemmapysslare att göra och köra sina egna program. Problemet har varit för många att det är väldigt dyrt att köra dator för att kunna börja lära sig programmera. När det nu gör att köpa en fullfjädrad dator för mindre än en dagens lunch hoppas de att pengar inte ska vara ett hinder för de människor som vill börja koda. Nackdelen är att Raspberry Pi Zero kör en mycket specialiserad version av Linux, Rasbian, som kräver en viss mängd förkunskap.

Kanske är du intresserad av...