Intel Compute Card - en pc i fickan
Intel Compute Card är stor som en bunt kreditkort© Intel

Nu kommer fickdatorn - bokstavligt talat

Med en komplett dator stor som en bunt kreditkort kommer Intel att ändra på våra sätt att använda datorer.

6 juni 2017 av Torben R. Simonsen

En riktig pc att ta med i fickan. Det må låta som en dröm från 80-talet, men nu är den här. Intel har nämligen tagit fram ny teknik som de hoppas kommer att förändra på sättet som vi använder datorer och andra elektronikprodukter.

Den nya fickdatorn heter Intel Compute Card och Intel har redan skrivit avtal med stora datortillverkare som HP, LG, Dell och Lenovo att innan årets slut leverera datorer som baseras på den nya tekniken.

Compute Card har ett standardiserat interface som gör att den kan integreras med vilken annan produkt som helt som innehåller datorrelaterad teknik, till exempel smart-tv, pekdatorer och whiteboard.

Därför är Intel Compute Card smart

I dag har ofta en elektronikpryl en inbyggd dator som en del av produkten. Intel hoppas att tillverkarna slutar med det och i stället bygger in en port till Compute Card.

En annan möjlighet är att bygga om en vanlig bildskärm till en komplett dator genom att sätta i en Intel Compute Card i skärmens datorport.

Mikrodatorn lanseras i flera versioner med processorer från Celeron till Core i5 och minne från 64 till 128 gigabyte.

Tanken med den lilla datorn är också att det ska gå att uppgradera produkter och att förse dumma enheter med intelligens utan att det behöver stå en ful dator intill dem.

Här är Intels presentation av Compute Card:

Compute Card är väsentligt mindre än andra mikrodatorer, samtidigt som den har betydligt högre prestanda. Den klarar att köra mer komplicerade program än vad som är möjligt i exempelvis en mobiltelefon.

De första produkterna som baseras på den nya tekniken dyker upp i höst.

Kanske är du intresserad av...