Världens minsta dator

Ser du IBM:s nya dator? Den svarta pricken bland saltkornen är världens minsta dator.

© IBM

IBM gör världens minsta dator

Det var länge sedan datorgiganten IBM slutade tillverka pc, men nu har de tagit fram världens minsta dator. Den superbilliga datorn är tänkt att användas för spårning av produkter för att exempelvis ursprungsmärka medicin som skydd mot piratkopior.

Datorerna har krympt oavbrutet sedan de första dök upp under andra världskriget, men nu har IBM slagit alla tänkbara rekord.

Datorns moderkort som hyser alla komponenter är endast 1x1 millimeter stort. Det är med andra ord lika stort som en korn grovkornigt salt.

Byggd som en vanlig pc

Det minimala formatet till trots har IMB:s tekniker lyckats klämma in många av de funktioner som vi hittar i våra hemdatorer.

Datorn innehåller såväl processor och ramminne som nätverkskoppling och en liten solcell som ger den ström som behövs.

Bilden nedan beskriver datorns komponenter schematiskt.

Världens minsta dator från IBM

Världens minsta dator är 1x1 millimeter stor och den får all ström den behöver från en inbyggd solcell.

© IBM

Den riktiga lågprisdatorn

Enligt IBM har den lilla datorn samma prestanda som en hem-pc från 1990. Den är dock inte tänkt att konkurrera med dagens mobiltelefoner och bärbara pc.

> Läs mer om datorer

IBM hävdar att den mikroskopiska datorn kan massproduceras för 10 cent, det vill säga cirka 85 öre. Det gör den tillräckligt billig för att fungera i helt nya sammanhang.

Den skulle till exempel kunna användas för att märka medicin för att skydda användarna från piratkopior.

Tekniken bygger på blockkedjor där varje ingående del automatiskt registrerar ändringar och tillägg som görs på någon av de andra delarna. Detta är samma teknik som ligger bakom exempelvis den digitala valutan Bitcoin.

Less på att strömmen alltid tar slut i mobilen? Testa 2 nummer av PC-tidningen, så får du en powerbank på köpet. Allt för endast 59:50 kronor.

Kanske är du intresserad av...