Superdatorerna är de snabbaste i världen

Datorerna har utvecklats enormt mycket de senaste 20 åren. 

© Shutterstock

Du har en superdator i fickan!

På några få årtionden har datorerna gått från att vara enorma maskiner med mycket begränsad beräkningskraft, till små vidunder med gigantisk beräkningskapacitet. Se våra datorers vilda utveckling här.

1 augusti 2017 av Emil Maischnack Jensen

För tjugo år sedan har det helt nytt och överraskande att IBM-datorn Deep Blue kunde utmana en stormästare i schack. Nu för tiden är människan chanslös mot datorerna när det handlar om att lösa logiska uppgifter. 

Till och med GPS:erna som vi har i våra bilar har hundratals gånger mer beräkningskraft än datorn som guidade den första rymdfärden till månen.

Datorerna har varit var mans egendom i bara några årtionden, men bara på den korta tiden har datorernas beräkningskraft ökat explosionsartat: 1981 lanserade IBM företagets första Personal Computer,och när Apples första iPhone kom 26 år senare hade den 150 gånger mer beräkningskraft - i fickformat. 

Apples nuvarande toppmodell, iPhone 7, är 500 gånger snabbare än IBM:s första dator.

Gigantisk beräkningskraft i moderna datorer

En vanlig dators prestanda mäts i hertz - nu för tiden gigahertz (tusen miljoner hertz) - vilket i grund och botten handlar om hur många beräkningar som datorn kan utföra varje sekund. 

Datorkraften i världens snabbaste datorer - superdatorerna - mäts däremot i flops (floating point operations per second) eller det antal beräkningar med decimaltal som datorerna kan utföra varje sekund. 

Världens överlägset snabbaste dator, den kinesiska superdatorn Sunway TaihuLight, har med sina vanvettiga 93 petaflops enligt somliga forskare passerat den prestanda som en människohjärna besitter.

Läs också: fem av världens snabbaste datorer finns i Sverige

Läs mer om den snabba utveckling som datortekniken har gjord de senaste åren i PC-tidningen 12/17.

Om du skaffar en prenumeration nu kan du läsa artikeln direkt med din smartmobil eller pekdator med appen Wype. Med den kan du även läsa de senaste tio numren av tidningen.

Kanske är du intresserad av...